Afdelingen:

 

 

Extra informatie

 

 

Begeleiding

Als brugklasser komt er een heleboel op je af. Maak je niet druk, we helpen je om te zorgen dat het allemaal goed gaat verlopen. Om te beginnen is er je mentor die je vanaf het begin gaat begeleiden en je goed in de gaten houdt. Daarnaast helpen de docenten van de verschillende vakken je met het aanleren van de leerstof. Mochten er problemen zijn op het gebied van bijvoorbeeld dyslexie of heb je andere hulp of ondersteuning nodig, dan kan onze ondersteuningscoördinator wat voor je betekenen. We laten je namelijk niet aan je lot over en omdat we een vrij kleine school zijn, kennen de docenten en het andere personeel je al snel. Daardoor zul je je ook snel thuis voelen op Sandrode!


Alle data op een rijtje

Informatie-avond
Op donderdag 14 november 2019 was er een informatie-avond voor de toekomstige nieuwe brugklassers met hun ouders.

Open avond
Eindelijk is het zover: je gaat naar het voortgezet onderwijs. Maar ja, welke school moet je kiezen? Er zijn er zoveel. Daarom nodigen wij je van harte uit op onze Open Avond. Dan maak je zelf mee wat je bij ons op school kunt doen en kun je de prettige en veilige sfeer zelf ervaren. De open avond was op 6 februari 2020 van 18.30 uur tot 21.00 uur.

Centrale aanmelding
De centrale aanmeldingsavonden waren op 10 en 11 maart 2020.

Begint je achternaam met de letter A t/m K:  dinsdag 10 maart 2020
Begint je achternaam met de letter L t/m Z:  woensdag 11 maart 2020

Je kunt je bij ons aanmelden en wordt vervolgens geplaatst in een brugklas. Dit is afhankelijk van je advies van de basisschool. Op beide avonden is de school geopend van 17.00 tot 20.30 uur

Wat moet je meebrengen?
• Een ingevuld en ondertekend aanmeldingsformulier (klik erop om deze te downloaden).
• Een printversie van het Overstapdossier Primair Onderwijs: OSO.
• Uniform advies formulier van het RSV Breda e.o. (regionaal samenwerkingsverband): klik hier voor de download.
Een ID of paspoort (hoeft alleen getoond te worden op de aanmeldingsavond).


Sandrode is plus

Op Mencia Sandrode volg je niet alleen onderwijs dat onder de verplichte overheidseisen valt. Bij ons doe je meer omdat we vinden dat dat waardevol en leuk voor je is. Dat is een plus op alle niveaus!

Internationalisering
Jouw wereld wordt steeds groter. Ongetwijfeld merk jij dat ook. Bij ons ga je internationaal leren: contacten leggen en onderhouden met leeftijdgenoten in andere landen via Facebook, Whatsapp, eTwinning, Instagram, Snapchat of per e-mail. Er zijn in Nederland nog maar 2 andere scholen die een erkend Global Citizen Network-certificaat hebben, dat is dus heel bijzonder.

Je kunt ook deelnemen aan een internationale uitwisseling. Dan kun je in klas 2 naar Frankrijk en komen de Fransen ook naar hier voor een tegenbezoek. In klas 3 gaan we op studiereis naar Duitsland, Tsjechië of het Verenigd Koninkrijk. Wij vinden dat iedere leerling bij ons de mogelijkheid moet hebben om deel te nemen aan een internationale uitwisseling of reis. Daarnaast is er de reis naar Marokko voor mavo 4.

Chromebook
Bij ons op school werk je tijdens de les met een Chromebook. Dat is niet alleen heel leuk, maar je gaat ook veel gevarieerder met de lesstof aan de slag en je wordt vaardiger in het gebruiken van computers. Vaardigheden die belangrijk, of zelfs vereist zijn bij veel opleidingen en beroepen waar je na je diploma voor kiest. De meeste vakken hebben naast een boek ook digitaal lesmateriaal. Zo ga je met je Chromebook aan de slag met filmpjes en online oefeningen.

Europakunde
In de lessen Europakunde wordt op een leuke en creatieve manier aandacht besteed aan specifieke kennis en inzichten over Europa en internationale ontwikkelingen. Het is vooral de bedoeling dat je die kennis deelt met leeftijdgenoten in andere landen! Zo ga je bijvoorbeeld contact maken met leeftijdsgenoten in het buitenland.

Plus-uren
Bij ons volg je niet alleen de reguliere lessen, zoals Engels, wiskunde en Nederlands, maar kun jij je ook inschrijven voor modules. Deze keuze-uren, waarbij je twee keer per jaar zelf een keuze uit een aanbod maakt, noemen we plus-uren. Naast een aantal verplichte activiteiten, zoals Vak Inhoudelijke Begeleiding (VIB), kun je ook kiezen voor leerzame cursussen en masterclasses. Voorbeelden hiervan zijn: Goethe (Duits), Delf Scolaire (Frans), Cambridge (Engels), 3D-printen, ontwerpen en designen. Iedere leerling van de school mag gebruik maken van deze plus-uren!

Vakkenpakket kiezen pas na mavo 3
Bij ons kies je pas een vakkenpakket aan het einde van de derde klas mavo. Op die manier krijg je een veel bredere ontwikkeling en heb je de tijd om rustig na te denken welke richting je op wilt na de mavo. Zo kun je een slimme en verstandige beslissing nemen over je vervolgstudie.

Voorbereiding op de havo
Bij de pakketkeuze voor mavo 4 stimuleren we onze leerlingen om een extra examenvak te nemen. Dit maakt je opleiding breder en vergroot je je slagingskansen. Hiermee kun je doorstromen naar de havo en eventueel nog naar het HBO.

Versterkt talenonderwijs
Een uitgebreide talenkennis biedt je veel voordelen. In je toekomstige studie zijn talen belangrijk en in je toekomstige werk, of dat nou in Zundert is of ergens anders, betekent het hebben van talenkennis een voorsprong hebben op anderen. Een grote plus in ons moderne vreemde talenonderwijs is dat we je de mogelijkheid geven een internationaal erkend taaldiploma te halen.

Anglia
Mocht je extra belangstelling hebben voor de Engelse taal, dan bieden we je de kans om een gaaf Anglia-certificaat te behalen. Je maakt het examen op school, maar het wordt nagekeken door leraren van het Chichester College in Engeland. Als je het werk dan terugkrijgt en je hebt het gewenste niveau gehaald, dan heb je er een waardevol diploma bij.

“Doel van Anglia is om de Engelse taal stap voor stap aan te bieden en te toetsen. Uniek is dat je gedifferentieerd, dus op jouw eigen niveau, wordt ingedeeld. Als je goed bent in Engels, word je zo extra uitgedaagd. Heb je iets meer moeite met de taal? Dan werk je met Anglia stapsgewijs en met meer zelfvertrouwen aan je Engels”. (www.anglia.nl)

Ouderbetrokkenheid
Als school vinden we goed contact met je ouders heel belangrijk. Het contact met ouders is laagdrempelig en “de lijntjes zijn kort”. Dat is een groot voordeel van onze kleinschaligheid!


Soorten brugklas

Op Mencia Sandrode hebben we, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, een vmbo kader/mavo brugklas, een mavo/havo brugklas of een havo/vwo brugklas. Voor de toelating tot de verschillende brugklassen kijken we naar het schooladvies* en het plaatsingsadvies** van de basisschool. Heel soms is het nodig dat je een extra test doet.

Kader/Mavo Brugklas Mavo/Havo Brugklas Havo/VWO Brugklas
Schooladvies *
(minimaal)
vmbo kader mavo havo
Plaatsingsadvies **
(minimaal)
vmbo kader mavo havo

 

* schooladvies: de basisschool geeft hiermee het diploma-perspectief aan.
** plaatsingsadvies: de basisschool geeft hiermee aan in welke type brugklas de leerling het beste kan starten.

Na de brugklas wordt je geplaatst in een 2e klas kader-, mavo-, havo- en/of atheneumklas. Na de 2e klas kaderberoeps ga je de bovenbouw volgen op een andere school voor vmbo kader in de door jou gewenste richting. Als je bij ons de mavo of havo gaat volgen kun je die in Zundert afsluiten met een diploma. Na de mavo kun je er voor kiezen om havo te gaan doen. Na atheneum 3 ga je die opleiding verder volgen in Breda.

Het is belangrijk dat we over de juiste informatie beschikken van de basisschool en van u als ouder. Het ene kind zal voldoende in huis hebben om het niveau in de havo-/vwoklas aan te kunnen, het andere kind zal meer gebaat zijn bij plaatsing in een klas met niveau mavo/havo of kader/mavo.