In 2010 en 2011 zijn we voor het eerst met een groep leerlingen op reis geweest naar Gambia.

Van 23  t/m 30 november gaan we weer met een groep leerlingen naar Gambia. Op dit deel van de website is allerlei informatie te vinden met betrekking tot dit avontuur. Zowel over de voorbereiding als over de reis.

WAAROM NAAR GAMBIA?
Al een aantal jaar wordt er door onze leerlingen een kerstmarkt georganiseerd voor de stichting Aljamdu (www.aljamdu.com). Deze stichting, waarbij een collega van de school persoonlijk betrokken is, richt zich met haar projecten op het dorp Aljamdu e.o. op de noordoever van de Gambia rivier. Onder het motto gelijkwaardigheid, transparantie en continuïteit zet de stichting zich in voor educatie, gezondheid en voeding. Samen met de lokale bevolking en “step-by-step” wordt er gewerkt aan ontwikkeling van de basislevensbehoeften van de spontane en enthousiaste lokale bevolking.

De stichting bestaat vanaf februari 2007 en heeft al volop resultaten geboekt; de nursery school is voorzien van meubilair en lesmateriaal, het salaris van de leerkrachten wordt betaald, de kinderen hebben een schooluniform, er is een voedselprogramma gestart, er zijn vrouwentuinen opgezet, er is contact met de primary en secundary school in Sittanunku, etc. Maar er is en blijft nog volop te doen! Sandrode ondersteunt deze stichting door allerlei activiteiten te gaan ondernemen om fondsen bij elkaar te krijgen. Natuurlijk hopen de leerlingen daarbij op uw steun te mogen rekenen.

Eind november gaan een aantal mavo 4 leerlingen samen met enkele docenten het project in Gambia bekijken. Op die manier wordt de ondersteuning van het project op een wel heel persoonlijke basis uitgevoerd en krijgen een aantal leerlingen de kans om fantastische indrukken op te doen!

DE VOORBEREIDING
De voorbereiding bestond dit jaar uit twee informatieavonden. Tijdens de eerste avond werden leerlingen en ouders geïnformeerd over het programma en het land. De tweede avond hebben de leerlingen Afrikaans gekookt en daarna lekker samen gegeten. Doel van deze activiteit was de groepsvorming en samenwerking. Een heerlijke maaltijd was het resultaat. Nadat alles snel werd schoongemaakt en opgeruimd, arriveerden de ouders en werd de tweede informatieavond gestart. Dit keer was Gert van der Hart zelf aanwezig en werd het vooral een praktisch bijeenkomst. Hoe zet je een tent op? Wat neem ik allemaal mee?

DE REIS
Het programma van de reis is hieronder te lezen:

Vrijdag 23 nov:      
Verzamelen op school om 3.00 uur
Vlucht naar Gambia (OR1257). Vertrek om 7.10 uur in Amsterdam.
Zorg zelf voor een voedselpakket, in het vliegtuig krijgen we geen eten.
Voor vloeistoffen en gels in de handbagage gelden de volgende regels:
• Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml
• Verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter
• Elk persoon reist met maximaal één plastic 1-literzakje
• Medicijnen en babyvoeding, aantoonbaar nodig tijdens de reis, zijn toegestaan.

Aankomst 13.15 uur in Banjul. Verblijf  op de camping van Lemon Kreek hotel voor twee nachten.

Zaterdag 24 nov:    
Een dag om te acclimatiseren. We maken een wandeling naar het strand en we bezoeken een klein nationaal park om onze eerste apen en veel en veel vogels te zien.

’s Middags wandelen we over het strand en de vismarkt van Tanji. Tanji is een vissersdorpje aan de Atlantische kust.

Zondag 25 nov:        
We breken op en gaan met de veerboot naar de andere kant van de Gambiarivier. Nu gaan we het “echte” kleurrijke Afrika beleven. Omdat het lang kan duren voordat we aan de overkant zijn, rekenen we deze dag als reisdag. In de loop van de middag komen we in Jerry Camp aan waar we onze tenten weer opslaan. Liefhebbers duiken dan al in de kreek voor een zwempartij. Eventueel gaan we nog even de omgeving verkennen.

Maandag 26 nov:     
We wandelen naar de kleuterschool van Aljamdu. De kinderen zingen voor ons en wij voor hen.

Daarna lopen we door naar de nieuwe vrouwentuin. Na de rondleiding kunnen we misschien nog wat helpen.  In de loop van de middag gaan we naar het ziekenhuis van Nemakunku.

Dinsdag 27 nov:    
‘s Morgens gaan we klussen op de basisschool. Er moet geverfd worden. Oude kleding mee nemen om mee te verven, die kan je best achterlaten daar!
Excursie naar James Island, waar de slaven gevangen zaten voor ze verscheept werden.
Als de tijd het toe laat gaan we misschien ook nog zwemmen.

Woensdag 28 nov:    
We wandelen naar Sittanunku voor een bezoek aan de Lower Basisschool. Na de ontvangst en de rondleiding gaan we voetballen, volleyballen, in de tuin werken,schminken etc.

‘s Nachts gaan we bij drie verschillende families kamperen. Nu beleven we het Afrikaanse leven van heel dichtbij. Neem spelletjes mee om daar met de vele kinderen te doen. Laat ze je foto’s zien. Laat je haar vlechten. Of leer Madinka, de taal die zij spreken.

Donderdag 29 nov:     
We vertrekken weer naar de andere kant van de rivier via Brikama Craft Market, waar  je eventueel cadeautjes kunt kopen. Hierna gaan we naar Marakissa Camp. Dit is een heerlijke plek om te chillen, wandelen, een kanotochtje op de rivier of gewoon je dagboek bijhouden.

Vrijdag 30 nov:  
Na het ontbijt breken we op en gaan richting het vliegveld voor de terugvlucht.  Terugvlucht ( OR 1258) vertrek: 14.05 uur in Banjul.

Aankomst: 22.00 uur (Nederlandse tijd) in Amsterdam waarna we per bus vertrekken naar school. Verwachte aankomsttijd daar tussen 23.30 en 24.00 uur.